Curiozităţi din lumea animalelor

Omul mereu a fost inspirat de natură ce îl înconjoară, culegând diverse informaţi despre fiecare specie de animale. Dar unele lucruri pe care le-a descoperit, au uimit şi încă mai uimeşte omenirea care încercă să înţeleagă obiceiul acestor animale... Lumea este plină de animale fascinante şi ştim multe lucruri despre ele, iar despre altele nu ştim mai nimic. Iată câteva curiozităţi interesante:...
Cine s-ar fi gândit că în lumea insectelor se pot descoperi lucruri intrigante... Ei bine, pentru tarantulă totul este posibil, căci ea poate supraviețui până la 2 ani fără hrană.
Dar şi furnicile ne uimesc pentru că nu dorm niciodată și nu au plămâni. Probabil simpatizezi cu ele, dar dacă ai merge în Australia, ar trebui să ai grijă... Pentru că acolo există o furnică numită bulldog-ul negru şi este considerată ca fiind cea mai periculoasă furnică din lume, înţepând oameni şi animale. Ştiu că pare imposibil, dar este adevărat că această insectă poate să omoare un om...
Atunci când vine vorba de a speria pe cineva, călugăriţa este ideală şi unică în acest sens. Fiind singura insectă care îşi poate roti capul la 360 de grade. Şi pentru acest lucru nu era de ajuns, acesta mai are şi 2 ochi compuşi şi 3 ochi simpli.
Când vine vorba de supravieţuire, gândacul de bucătărie poate trăi câteva săptămâni cu capul tăiat, până când va muri de foame.
Dar super eroi printre insecte sunt puricii, aceştia pot să sară cu până la 200 de ori faţă de înălţimea lor. În plus, sunt responsabili pentru moartea a o treime din  populația Europei din secolul al XIV-lea transmiţând ciuma... Probabil acest lucru s-a produs cu ajutorul lipitoarei, căci aceasta are 32 de creiere.
Te-ai gândit că sunt prea mulţi oameni pe pământ şi acest gând te sperie? Atunci gândeşte-te cum se simt termitele, căci sunt de 10 ori mai multe decât numărul oamenilor.
Dacă îţi este frica de păianjeni, nu ar trebui să mergi în din America de Sud. Pentru că acolo există o specie care mănâncă păsări şi are în jur de 9 centimetri, îşi poate întinde picioarele pe o rază de 25 de centimetri, acoperindu-ţi palma...
Probabil şi tu te-ai întrebat, la un moment dat, ce sunt melci, dacă sunt insecte sau animale... Aceştia fac parte din clasa moluscă, mai exact sunt  animale nevertebrate. Aceştia pot hiberna timp de 3 ani, fără întrerupere şi au mai mult de 25.000 de dinți.
Te-ai întrebat vreodată dacă se poate mânca cu ochii? Ei bine, o specie de broaşte de copac îşi foloseşte ochii pentru a mânca. Ţi  se pare incredibil? Nu poţi să îţi imaginezi acest lucru? Nimic nu este chiar atât de simplu! Pentru că broscuţele, atunci când îşi înghite mâncarea, ele îşi închid pleoapele şi presează mâncarea cu interiorul ochilor. Apoi îşi coboară gura şi forţează hrana să ajungă în stomac...
Pentru noi, oamenii, ar fi totul mai greu dacă ne-am pierde o mână sau un picior... Dar pentru homar, pierderea unui cleşte sau a unui picior, este un mic joc al supravieţuiri şi nu se deprimă, căci şi-a ales ca abilitate creşterea lor la loc. Şi pentru că nu era acest lucru suficient, el poate trăi până la 100 de ani.
Când vine vorba de creşteri incredibile, putem vorbi despre crab care are o dimensiune mai mică ca un bob de mazăre, dar poate să atinge 15 kg, într-un timp relativ scurt, căci aceştia pot să trăiască până la 3 ani.
Dacă ai crezut că animalele de apă nu au cum să se înece... Din păcate, te voi dezamăgi şi îţi voi spune că ţestoasele, șerpii de apă, crocodilii, aligatorii, delfinii și balenele se pot îneca dacă stau prea mult sub apă...
Ştim că mulţi peşti sunt hermafrodiţi, dar este uimitoare şi ciudată practica lor de a-şi schimba organele sexuale frecvent.
Eşti speriat că ţi-a scăzut pulsul? Linişteşte-te căci balena nu se panichează, inima ei are 9 bătăi pe minut. Probabil că dieta cu lapte nu îţi face bine şi ar trebui să stai departe de laptele balenei, pentru că nu este recomandat în diete slabe în grăsimi!
Îţi place viteza? Atunci, cu siguranţă, îl cunoşti pe peştele-spadă, care este cel mai rapid înotător al peștilor cu o viteză de 109 km/h.
Cu toate că existenţa dinozaurilor pe planetă încă este dezbătută, există o categorie de animale a cărui existenţă datează din cele mai vechi timpuri. Dacă te-am făcut curios ai să descoperi că vorbim despre rechini şi pentru că au supravieţuit de dinaintea dinozaurilor, ei au devenit imuni la cancer. Iar scheletul lor este făcut din cartilaj, nu au oase în corp. Şi dacă te gândeşti că el face pauză când înoată, ai să te înşeli pentru că dacă va face acest lucru, el se va îneca.
Expresia "Nu mai visa cu ochii deschişi" este valabilă şi pentru delfini... Ei dorm întotdeauna cu un ochi deschis, producând sunete diferite prin care îi cheamă pe ceilalţi membri ai grupului.
Te-a prins un crocodil în strânsoarea lui? Nu trebuie să faci mare lucru pentru a scăpa, aşa că împinge cu degetul mare în globul său ocular şi-ţi va da drumul pe loc. Nu trebuie să îţi faci griji că-şi va scoate limba! Nu poate face acest lucru, deoarece are o protecţie pentru a nu şi-o muşcă din pricina fălcilor puternice. Are şi cea mai bună digestie, confruntându-se cu orice, de la broaşte ţestoase, peşti şi păsări, girafe, bizoni, lei şi chiar alţi crocodili... Cel mai uimitor lucru pe care îl înghit sunt pietrele, pentru că-i ajută la digerarea hranei şi chiar la înot...
Dragostea este infinită, atunci când este pentru totdeauna... Acest lucru este bine cunoscut de către pinguini, care îşi aleg partenerul pe viaţă. În plus, cei din specia Gentoo, le dăruiesc aleselor o pietricică, atunci când le curtează, arătându-şi, astfel, latura romantică... Odată perechea de pinguini creată, ei nu-şi fac cuib pentru pui, ci masculul poartă ouăle pe picioare.
Se spune că dispozitivele cu infraroşu pot detecta orice vietate, doar că nu este chiar aşa şi în cazul ursului polar, pentru că acesta nu emite căldură cu toate că temperatura corporală, a lui, este de 37 de grade Celsius. În plus, blana sa este albă, pentru că mijlocul firului de păr este gol, iar prin el se reflectă lumina mai mult decât în zăpadă şi gheaţă. Pielea unui urs polar este neagră şi sunt doar stângaci, neexistând urşi dreptaci.
O adevărată provocare pentru poliţişti sunt amprentele, dar ce se fac când la locul faptei nu se află aproape nimeni.? Tu ce ai face dacă găseşti doar un urs Koala, ce doarme 22 de ore pe zi... Nimic mai simplu, îi iei amprentele, căci ai învăţat că amprenta sa este asemănătoare cu ale oamenilor...
Îţi doreai să vezi leopard negru? Află că ei există! De ce spun asta? De fapt, pantera neagră este un leopard negru.
Îţi plac urşii panda? Atunci cu siguranţă şti că nu au culcuşuri şi adorm pur şi simplu acolo unde nimeresc.
Dacă pentru oameni diferenţierea se face prin amprentă, la tigru, aceasta se face prin dungi. Nu are doar blana dungată, el are şi pielea în modelul său unic. Dar cel mai uimitor lucru la tigri, este faptul că pot rămâne în picioare chiar şi morţi, acest lucru se datorează picioarelor foarte puternice...
Poate, te-ai întrebat vreodată, câte animale sunt omorâte, în sălbăticie, într-un an de un leu? El omoară cel mult 20 de animale, îţi vine să crezi acest lucru? În familia lor, leoaicele surori pot rămâne împreună toată viaţa, dar masculi vor trebui să se descurce pe cont propriu.
Ţie frică de pisicile negre, căci sunt considerate aducătoare de ghinion? Nimic mai simplu! Ar trebui să locuieşti în Marea Britanie, unde se crede că, aceste animăluţe, aduc noroc. Iar dacă iubeşti pisicile, dar mereu le încurci,mai ales dacă blăniţa lor este identică... Cel mai simplu este să te uiţi la nasul lor, pentru că amprenta pisici este aspectul nasului, fiecare nas este diferit, astfel încât ele pot fi identificate în funcţie de această trăsătură...
La fel ca şi pisicile şi câinii își poartă amprenta pe nas, iar atunci când sunt fericiţi îşi ţin coada mai mult spre dreapta, iar cei trişti spre stânga. Te-ai supărat că câinele tău este mai mereu agitat? Ar trebui să şti că el aude o mulţime de sunete şi de vibraţii, aflate în jur sau în depărtare, atât ziua cât şi noaptea. Din această cauză, el nu cunoaşte niciodată ce este liniştea totală...
Crezi că ai un coeficient de inteligenţă mare? Atunci ce spui despre elefanţi? Aceştia au o inteligenţă emoţională cu un coeficient de peste 1.88. Ei au şi cel mai mare creier din lumea mamiferelor depăşind, de cele mai multe ori, 5 kg. Nu poate să sară şi nici nu vede foarte bine, elefantul, se ajută de urechi şi de nas, astfel, poate mirosi apa de la 4 km distanţă... Cât despre dinţi, aceştia pot cântări şi 4 kg, cu toate acestea un elefant cântărește mai puțin decât limba unei balene albastre.
Ştim că girafele sunt cele mai înalte animale de pe planetă, cu o limbă lungă, pe care o foloseşte pentru a se spăla în urechi. Dar puţin ştiu că neajunsurile înălţimii sunt compensate cu o circulaţie sanguină unică...
Dacă comunicarea este grea, tot ce trebuie să faci este să intri în contact cu profesorul zebră, el este specialist în folosirea limbajului nonverbal sau paraverbal.
Eşti invitat la o vânătoare de elani în Alaska? Atunci ar trebui să ai grijă şi nu care cumva să fluieri,în urechea cuiva care vânează aceste făpturi, căci este ilegal. Şi dacă tot ai plecat la vânătoare, ar trebui să ştii că puii de vulpe au 100 de grame, sunt orbi, surzi şi incapabili să meargă, fiind păziţi de mama lor. Şi nu trebuie să te superi dacă îţi "scapă" un iepuraş, se ştie că aceştia au vedere panoramică de 360 de grade, ceea ce le permite să detecteze mai uşor prădătorii şi în pus dinții lor nu se opresc niciodată din creștere.
Odată cu venirea primăverii, gripa este mult mai uşor de luat... Dar nu trebuie să te deprimi, căci nu doar oamenii, dar şi gorilele se pot îmbolnăvi de gripă. În plus, cimpanzeii chelesc o dată cu înaintarea în vârstă, exact ca şi omul... Şi dacă cineva te mai critică şi îţi spune să nu te mai "maimuţăreşti" spune-i că maimuţele sunt venerate în India şi sunt considerate reprezentante ale zeului Hanuman.
Cu siguranţă suferi când te desparţi de cel mai bun prieten, acelaşi lucru îl simte şi vacile în momentul în care sunt despărţite... Dar cel mai uimitor lucru, în cazul lor, este că nu transpiră, totuşi au un mic loc unde glandele sudoripare sunt existente, acestea se găseşte în zona nasului... 
Până nu demult, se credea că doar omul se tratează singur când este bolnav... Dar s-a descoperit că oile se tratează şi ele singure, cu ierburi, atunci când sunt bolnave. Iar ochii caprelor au pupile dreptunghiulare, care le oferă posibilitatea de a avea o vedere mult mai amplă şi a se proteja de prădători...
Dacă ai probleme în mersul cu spatele, nu ar trebui să îţi fie ruşine! Există un mamifer cu picioare care nu poate face acest lucru deloc, el este cangurul...
Vrei să sapi un tunel? Tot ce trebuie să faci este să angajezi o cârtiță! Aceasta poate săpa un tunel mai lung de 90 de m, într-o singură noapte.  Şi acesta nu este singurul lucru uimitor! O subspecie a lor, mai exact cârtiţa şobolan, care au simţul luminii dezvoltat, cu toate acestea nu îi place să şi-l folosească des, doar dacă este necesar în anumite condiţii şi limite.
Dacă crezi că iarna, zilele sunt lungi, pentru castori, acele zile, sunt mult mai lungi, trăind doar din depozitele de alimente pe care le-au făcut până la lăsarea frigului. Ei sunt aproape izolaţi în timpul ierni şi îşi conservă energia prin evitarea curenţilor de aer rece, alegând să stea în vizuina tapetată cu lemn şi noroi. Şi pentru că dinţii lor nu se opresc niciodată din creştere, aceştia trebuie să roadă în mod constant obiecte, ca să îi menţină la o lungime normală, astfel dinţii castorilor le-ar creşte, în cele din urmă, în creierul lor.
Omul este o fiinţă complexă şi îşi poate suprima anumite dorinţe, dar există animale care nu pot face acest lucru, aducându-le, într-un final, chiar sfârşitul vieţii... Acest lucru se întâmplă şi în cazul femelele de dihor, care pot să moară dacă nu se împerechează. În perioada de căldură, corpul lor secretă un nivel foarte mare de estrogen, iar dacă hormonul stă în sânge pentru o perioadă prea lungă, poate cauza o anemie aplastică a măduvei osoase, care este fatală...
Ai vrea să poţi zbura? Ca să faci acest lucru, va trebui să renunţi la picioare! Exact cum a făcut liliacul, care este singurul mamifer ce poate zbura, dar oasele picioarelor sale sunt atât de subțiri încât nu poate să meargă.
Îţi doreşti să participi la o cursă cu cai şi vrei câştigi? Atunci alege un struț,  acesta aleargă mai repede decât orice cal şi în plus ai să sperii concurenţi pentru că masculii, acestei specii, pot rage la fel ca leii. Sau poate vrei să faci parte din parlament? Vorbeşte despre acest lucru cu prietenul tău, bufnița şi te va duce în grupul său care este numit parlament.
Vrei să ai pielea roz, precum păsările flamingo? Tot ce trebuie să faci este să consumi doar creveţi, aceştia reprezintă sursa lor (a păsărilor flamingo) principală de alimentaţie şi având exact culoarea rozaliu.
Se spune că animalele nu au nevoie de repere când călătoresc, doar că păsările folosesc repere când călătoresc pe distanţe mari... Spre exemplu, porumbeii pot zbura mii de kilometri pentru a găsi acelaşi loc fără dificultăţi de navigaţie. Iar unele specii de păsări, cum sunt cele arctice, fac călătorii de 25.000 km dus-întors în fiecare an…
Te-a supărat expresia cum că "repeţi ca un papagal"? Ei bine, cuvintele pe care le rosteşte papagalul sunt considerate ca fiind repetiţii ale cuvintelor auzite, fără ca să le gândească. Doar că acest lucru este contrazis de studii! În ultimii 30 de ani, acestea au arătat că papagalii se implică mult mai mult decât se credea şi ei se gândesc atunci când vorbesc.
Descoperind toate aceste minunii în lumea animalelor, nu mai putem spune că etapele de evoluţie sunt selective şi că contează doar propria supravieţuire! De ce spunem acest lucru? Ce dovezi avem? Totul se poate rezuma la mici puişori de găină, care nu au un comportament egoist şi este contrazis de altruismul lor...
Ar mai fi multe de spus aici, dar vă voi lăsa pe voi să descoperiţi mai multe despre această minunată lume şi chiar să ne împărtăşiţi şi nouă ceea veţi afla, lăsându-ne un mesaj mai jos...
Bonus:

Comentarii